Negen thema’s voor due diligence
Grondstoffen
Het convenant heeft negen prioritaire thema’s. Bij elk thema staan voorbeelden uit de praktijk.
#VIII Grondstoffen
Steeds meer bedrijven binnen het convenant zijn bezig om het aandeel duurzamere materialen te verhogen en hun milieu-impact te verkleinen. Het convenant ondersteunde dit met een rapportage over materiaalgebruik en een workshop over duurzamere materialen.
Rapportage materiaalgebruik
Het materialenoverzicht laat in 2019 geen verbetering zien in het gebruik van duurzamere materialen ten opzichte van 2018. 28% van de grondstoffen die deelnemende bedrijven gebruiken, is van een duurzamere soort. Het ontbreken van verbetering is het gevolg van mutaties onder deelnemende bedrijven: langer deelnemende bedrijven tonen wel verbeteringen, maar doordat enkele bedrijven vanwege faillissement zijn wegvallen en nieuwe bedrijven zijn toegetreden, is in 2019 de voortgang over het totaal weer tenietgedaan.
Kijken we alleen naar bedrijven die zowel in 2018 als in 2019 gegevens hebben ingediend, dan blijken er flinke stappen gezet op het gebied van duurzame(re) katoen. De inkoop van gerecycled polyester en gecertificeerd dons groeit gestaag. Dat geldt eveneens voor het gebruik van duurzamere materialen zoals Tencel, Tencel Lyocell, Refibra, Modal en Tencel Modal. Al is het gebruik hiervan minder dan 1% van het totale materiaalgebruik, het laat zien dat bedrijven op zoek zijn naar duurzame alternatieven.
Een groeiend aandachtsgebied is de recycling van materialen. CKT-bedrijven zijn actief betrokken bij het opzetten van recyclingfabrieken en de inzameling van gebruikt textiel.
Workshop duurzame materialen
Het convenant organiseerde in mei, samen met Solidaridad en Modint, een workshop over duurzamere materialen voor CKT-deelnemers. Doel was om inzicht te geven in de stappen die bedrijven kunnen zetten om hun producten duurzamer te maken. De deelnemers kregen informatie over de risico’s van materialen, over duurzame opties voor katoen, polyester, viscose en materialen van dierlijke oorsprong zoals wol. Daarnaast ontvingen ze informatie over certificeringen en initiatieven als Better Cotton, Organic Content Standard, GOTS, Global Recycle Standard, Responsible Down Standard en Responsible Wool Standard.
Floor Driessen
‘Gelukkige medewerkers zijn de sleutel tot succes voor elk bedrijf’

HEMA had als doel om alle katoen in het assortiment in 2020 duurzaam in te kopen. In 2019 is dat doel bereikt. Nu kan de doelstelling worden aangescherpt, want duurzaamheid kent geen eindstreep, vertelt Floor Driessen, hoofd duurzaamheid HEMA.
“Alle katoen kopen wij duurzaam in. Dat gaat over een enorm breed assortiment: van T-shirts tot wattenstafjes, handdoeken en rompertjes. Alle katoen heeft minimaal het Better Cotton Initiative-label. Een klein deel is biologisch gecertificeerd. Wij zijn er trots op dat het ons is gelukt om dit resultaat te bereiken. Wij laten zien dat het mogelijk is om duurzamer in te kopen. Nu gaan we de volgende stap onderzoeken, want duurzaamheid kent geen eindstreep.
We hebben dit resultaat bereikt door met alle partners in de keten samen te werken. Het is een voordeel dat wij langetermijnrelaties hebben met leveranciers, maar dan nog blijft het een zoektocht naar oplossingen en moet je geduld hebben. Leveranciers hebben de duurzame katoen niet altijd à la minute klaarliggen. We zien wel dat het aanbod, voornamelijk in Better Cotton, de laatste jaren enorm is gegroeid.”
Duurzaam is niet duurder
“Het is onze ambitie om het voor de consument makkelijker en leuker te maken om duurzame keuzes te maken voor een HEMA-prijs. Veel mensen denken dat duurzame producten duurder zijn, maar wij hebben de prijzen niet verhoogd. Er zitten heel wat schakels tussen de levering van de grondstoffen en de levering van het product. Wij kopen slimmer in of we berekenen zelf een kleinere marge. Daarbij houden we niet alleen rekening met het milieu, maar ook met sociale aspecten als arbeidsomstandigheden en mensenrechten.
We hebben ons verhaal over duurzame katoen met trots naar buiten gebracht, ook via tv-commercials. Maar één groot moment is niet voldoende om de consument mee te nemen. We zullen hier continu via verschillende kanalen over moeten communiceren. Op onze verpakkingen staat een groen blaadje, we zouden meer kunnen doen.
Op het gebied van katoen behoren wij tot de voorlopers, maar ook voor ons is er nog veel werk aan de winkel. We richten ons ook op producten als hout, papier, thee, koffie, cacao en palmolie en zijn lid geworden van het Plasticpact. Onze cacao, thee en koffie zijn 100 procent Utz gecertificeerd. In 2022 komt alle hout en papier uit 100 procent duurzame bosbouw. In 2025 gaan we voor 100 procent recyclede of hernieuwbare plastic en polyester. We doen het stap voor stap, want we kunnen gewoon niet alles tegelijk.”

Verhalen uit de praktijk
Floor Driessen, hoofd duurzaamheid HEMA:
‘Wij maken het makkelijker en leuker om duurzame keuzes te maken’
LEES VERDER ›