Negen thema’s voor due diligence
Watervervuiling, gebruik chemicaliën, water en energie
Het convenant heeft negen prioritaire thema’s. Bij elk thema staan voorbeelden uit de praktijk.
#VII Watervervuiling, gebruik chemicaliën, water en energie
Hoe dieper in de keten, hoe moeilijker het wordt om te weten wat de risico’s zijn. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in textielververijen? Het convenant is daarom een collectief project gestart om textielververijen in China te verduurzamen. Ook was er een workshop over de belangrijkste duurzaamheidsrisico’s rond water, energie en chemicaliën in de keten.
Workshops water, energie en chemicaliën
Tijdens de workshop in maart en november 2019 kregen bedrijven tips en voorbeelden over hoe ze rekening kunnen houden met water, energie en chemicaliën in hun due diligence. Ook ontvingen ze informatie over initiatieven, hulpmiddelen, programma’s en diensten die ze kunnen gebruiken om risico’s te analyseren en de situatie in hun productieketen te verbeteren, steeds dieper in de keten. De workshops werden door Modint, Solidaridad en andere partijen georganiseerd, met ondersteuning van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Bij de workshop in november waren experts uit binnen- en buitenland aanwezig. Het doel was om de kennis van bedrijven te vergroten, zodat ze in 2020 verder stappen kunnen zetten.
Collectief project textielververijen
Het collectief project verduurzamen textielververijen China helpt negen ververijen in Shanghai, Jiangsu en Zhejiang bij het verduurzamen van hun productieproces op het gebied van milieu en arbeidsomstandigheden. Het project wordt uitgevoerd door ingenieursbureau Arcadis en gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
In de eerste fase is onderzoek gedaan naar de milieuperformance en arbeidsomstandigheden in de ververijn. De resultaten zijn vastgelegd in rapporten en adviezen. In de tweede fase worden de adviezen besproken en verbeteringen geïmplementeerd. Het gaat bijvoorbeeld om veilige opslag en gebruik van chemicaliën, het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, het verminderen van water- en energieverbruik en het op een juiste manier behandelen en verwijderen van afval en afvalwater. In de derde fase worden de verbeteringen gemonitord. Eind 2020 wordt het eindrapport met aanbevelingen verwacht.
Matthijs Engelbert van Bevervoorde
‘Ververijen worden zich meer bewust van risico’s’
Matthijs Engelbert van Bevervoorde, senior Environmental & Social Consultant van Arcadis, werkt vanuit Singapore aan de voortgang van het collectieve project Verduurzamen textielververijen in China.
“Bij veel ververijen spelen problemen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. De grote ververijen doen het relatief goed omdat die in de aandacht staan, maar bij kleinere en middelgrote ververijen gaat er veel mis. Daar richten wij ons op. Dit project omvat negen textielververijen rondom Shanghai, die textiel leveren aan zes Nederlandse kledingmerken. Het doel is om de ververijen te ondersteunen bij de verduurzaming van hun productieproces.
Eerste ronde: doorlichten van processen
Toen we in 2018 begonnen, zijn we bij alle negen ververijen op bezoek geweest. Samen met de collega’s van Arcadis China hebben we de bedrijfsvoering en productieprocessen doorgelicht. Er waren situaties bij waarvan we schrokken. Medewerkers die niet goed beschermd waren, chemicaliën die niet veilig werden bewaard, afvalwater dat niet goed werd behandeld. Aan het eind van elk bezoek hebben we meteen adviezen gegeven over zaken die zo snel mogelijk verbeterd moesten worden.
Daarna zijn we aan de slag gegaan om stappenplannen te maken voor de verbetering van de processen. En dan niet door grote nieuwe machines aan te schaffen, maar door risico’s en processen beter te managen. De allereerste stap is een goede risicoanalyse maken: bij elk proces inventariseren waar de risico’s zitten. We zijn nu bezig om die stappenplannen in online sessies met het management van de ververijen door te nemen. De coronacrisis is er helaas tussengekomen, maar ook dat is een thema: hoe ga je als bedrijf bij een crisis om met veiligheid.
Tweede ronde: kijken wat beter kan
In het najaar van 2020 gaan we nog een keer bij de bedrijven langs om te zien wat er is verbeterd en wat er nog te doen valt. We hebben een checklist gemaakt met vragen waarmee de bedrijven een self-assessment kunnen doen, zodat ze zelf kunnen zien hoever ze zijn, ook als het project klaar is.
We zien dat het bewustzijn toeneemt op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Mensen hebben vaak geen idee van de risico’s en de gevolgen. Maar als ze zich ervan bewust zijn, willen ze daar graag iets aan doen. Het wordt alleen moeilijk als het geld kost. De Nederlandse kledingmerken zijn wel bereid meer af te nemen, maar het blijft een klein deel van de totale productie.
Wij leggen uit dat ook de ververijen moeten gaan voldoen aan internationale richtlijnen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Dat ze dus maar beter bij de voorlopers kunnen horen. Maar dat stelt hen nu dus voor een grote opgave. Daarom zijn we ook bezig om de leveranciers bij het project te betrekken. Zij nemen vaak een groot deel van de productie af en zijn de tussenschakel naar de merken. Als zij het belang ervan inzien dat ververijen veiliger, gezonder en milieuvriendelijker werken, willen ze daar ook een betere prijs voor betalen.
Alle plannen zijn open source
Alle materiaal dat we ontwikkelen, is open source. We werken nu samen met zes bedrijven vanuit het convenant, maar de stappenplannen zijn straks voor alle merken en ververijen beschikbaar. Mogelijk kunnen we het project hierna uitbreiden naar andere onderwerpen, als er een vervolg komt.”
Anne-Roos Wasser
‘Dit project helpt om het in China over IMVO te hebben’
Het Nederlandse consulaat in Shanghai is nauw betrokken bij het project Verduurzaming texielververijen in China. Volgens Anne-Roos Wasser, viceconsul, helpt het project om het onderwerp IMVO aan de orde te stellen bij de Chinese overheid.
“Dit project wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarom zijn we als consulaat-generaal in Shanghai nauw betrokken bij de uitvoering. We zullen dit najaar bijvoorbeeld een deel van de tweede ronde site visits bijwonen.
Een belangrijke doelstelling van het project is het verbeteren van de MVO-naleving in verfhuizen in de textielketen. Het gaat dan om arbeidsomstandigheden, voedselveiligheid en toegang tot veilig drinkwater. Een ander doel van het project is om bij Chinese consumenten het bewustzijn over de gevolgen van de textielproductie te vergroten. In het najaar van 2020 start Arcadis een communicatiecampagne op sociale media, samen met Chinese partners die ervaring hebben in wat hier corporate social responsibility (CSR) heet. Het doel is een nieuw netwerk aanboren en het bereik van het project vergroten.
Aan het eind van het project wordt een conferentie georganiseerd voor deelnemers en andere stakeholders om terug te blikken op de resultaten en daarvan te leren. Dat kan andere producenten, leveranciers en Nederlandse kledingmerken helpen om ook hun productieketens te verduurzamen.
Daarnaast gebruiken wij het project om de dialoog met de Chinese autoriteiten over maatschappelijk verantwoord ondernemen voort te zetten. Een aantal verfhuizen in dit project zijn aangedragen door de Shaoxing overheid, waardoor ook zij betrokken is. Dat zien wij als grote winst. IMVO is nog geen vanzelfsprekend onderwerp in China, vooral niet als het gaat om milieu en de rechten van arbeiders. Een project als dit geeft de mogelijkheid om het daar toch over te hebben.”
Verhalen uit de praktijk
Matthijs Engelbert van Bevervoorde, consultant Arcadis in Singapore:
‘Ververijen worden zich meer bewust van risico’s’
LEES VERDER ›
Verhalen uit de praktijk
Anne-Roos Wasser, viceconsul Commercial and Economic Affairs in Shanghai:
‘Dit project helpt om het in China over IMVO te hebben’
LEES VERDER ›